Maandag 29 juli 2019
In de zomer hebben we - zelfs in Nederland - regelmatig te maken met aanhoudend zonnig en (zeer) warm weer. Maar wanneer is het eigenlijk té warm om te werken? Volgens de wet mag je je werk onderbreken als de hitte ernstig en onmiddellijk gevaarlijk is voor je veiligheid en gezondheid.
Wanneer is het te warm om te werken?
In de Arbowet staat niet precies aangegeven wat beschouwd wordt als ernstige en onmiddellijk gevaarlijke hitte. Risico’s hangen namelijk niet alleen van de temperatuur af, maar ook van bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en je werkkleding. De Hittestress Calculator van FNV helpt je om de risico’s in jouw situatie in kaart te brengen.
Misschien werk je niet op een buiten(sport)locatie, maar zit je op kantoor. Voor werk in kantoren en kleine werklokalen bestaan er algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. Het gaat hier om een indicatie en dus niet om wettelijke grenswaarden.
Maatregelen bij werken in hitte of zon
Bespreek samen met je collega's en werkgever welke maatregelen je kunt treffen. Er zijn maatregelen die je op korte termijn kunt treffen, zoals het nemen van pauze in koele ruimtes of voldoende water/sportdrank drinken. Bij structurele maatregelen kun je denken aan goede zonwering of airco. Heb je te maken met zeer extreme hitte? Tref dan aanvullende maatregelen:
Bekijk meer voorbeelden van maatregelen op de website van FNV. Kom je er niet uit samen, of twijfel je wat je moet doen? Bel met het Arbo-Adviespunt of schakel de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) in.
Bron: FNV, Arboportaal