Woensdag 25 april 2018

Wat houdt jouw functie in ... Pijke den Ambtman?

Werken in de sport heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. Maar wat houdt dat eigenlijk in, en wat moet je er voor in huis hebben? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig, want er is een enorme diversiteit aan organisaties, functies en daarvoor benodigde competenties en vaardigheden. Pijke den Ambtman is sinds een half jaar product- en innovatiemanager bij sport&zaken. Hij vertelt ons wat werken in de sport voor hem betekent.

Om te beginnen iets over zijn achtergrond, want ook die vraag wordt vaak gesteld: ‘welke opleiding moet ik volgen om in de sport te kunnen werken?’ Pijke studeerde gezondheidswetenschappen in Maastricht. Daar werd al de basis gelegd voor zijn huidige functie, tijdens een specialisatie waarin productinnovatie centraal stond. Samen met TU Delft werd een op menskracht aangedreven vliegfiets ontwikkeld. “Ik vond het toen al mooi om wetenschappelijke wetmatigheden te vertalen naar de praktijk”, vertelt Pijke. “Toen was het een vliegfiets, maar het kan evengoed een sportprogramma zijn. Dat merkte ik toen ik na mijn afstuderen terecht kwam bij het Ministerie van Defensie waar fysieke programma’s voor militairen worden ontwikkeld. Zo draaide ik daar een project om blessures bij militairen te verminderen. Daar kwam de wetenschappelijke benadering om de hoek kijken. Ik ging meten hoe ver en hard militairen liepen en met welke bepakking. Op basis daarvan kon ik een trainingstechnisch ideaal bepalen, dat naast de praktijk leggen en vervolgens het gesprek aan gaan. Dan bleek dat je beter iets minder kon lopen en met minder zware bepakking. Om te testen hoe taai militairen zijn kun je ook andere trucs toepassen.”

Impact

De vaardigheden die Pijke bij Defensie gebruikte, kon hij ook in zijn volgende functie bij het Asics inspanningslab toepassen. “Daar werden atleten getest: hoe train je, wat zegt de wetenschap en hoe kun je aan dat ideaal voldoen? Op basis van testen en vraaggesprekken kijken waar voor de atleet nog winst te halen valt. De moeilijkheid zit hem in het vertalen van wetenschappelijke principes, gebaseerd op grote aantallen, naar één atleet. Ik zocht alleen nog naar een functie waarin ik iets meer impact kon hebben. Die heb ik gevonden bij sport&zaken.”

Op één na niet

Zoek je naar een bepaalde functie in de sport, laat je dan niet te snel ontmoedigen. Dat deed Pijke ook niet. “Het is wel leuk om te weten dat ik voor vrijwel dezelfde functie als ik nu uitoefen een jaar eerder ook al een vacature bij sport&zaken zag. Ik solliciteerde, maar werd het op één na niet. Ik hield wel een goed gevoel aan het gesprek over, dus toen ik een jaar later de vacature weer voorbij zag komen, heb ik gebeld met de directeur. Die nodigde me uit en dit keer werd ik wel aangenomen. En ik mag wel zeggen dat het een van de leukste functies van Nederland is. Dat komt doordat we met een klein, hecht team werken. Daarbij werken we veel samen met NOC*NSF en de sportbonden, wat maakt dat we snel hele mooie bedrijfssportprojecten op kunnen zetten.”

Vrijheid

Als product- en innovatiemanager heeft Pijke een afwisselend takenpakket. “Het is echt heel divers”, licht hij toe. “De ene keer ben ik bezig met het opstellen van een offerte, de volgende keer werk ik samen met Kenniscentrum Sport een nieuwe onderzoekslijn uit, presenteer ik een analyse aan een klant, begeleid ik een stagiair of zet ik een strategische samenwerking met sportbonden op om bedrijfssport te laten groeien. Vooral bij dat laatste merk ik dat ik mijn eerder opgedane vaardigheden kan toepassen. Je gaat vanuit de theorie een vertaalslag maken naar een bedrijf. En als dat bedrijf dan ABN AMRO of Capgemini is, kun je wel wat voor elkaar krijgen. Het mooie is dat ik in mijn rol veel vrijheid krijg om ideeën neer te leggen. Ik ben minder gebonden aan de strategie van een grote multinational. Het is echt een verademing om  nieuwe producten snel in de praktijk te kunnen inzetten.”

Beweging in pak

“Een van die nieuwe producten is de anti-zit-kit die sport&zaken ontwikkelt in navolging van het advies van de gezondheidsraad. Samen met de Tafeltennisbond, Darts Bond en Biljartbond wordt gewerkt aan laagdrempelige beweegmomenten op de werkvloer. Beweging waarvoor je je pak niet hoeft uit te trekken. Een stagiair van de USBO zorgt voor het wetenschappelijke inzicht door te onderzoeken wat zo’n programma doet met mensen. Vaak zie je immers bij het aanbieden van sport op de werkvloer dat mensen die nooit sporten toch een hogere drempel ervaren om mee te doen. Die wetenschappelijke onderbouwing blijft goed om de onzin uit verhalen te knippen.”

Competenties

Elke functie in de sport vraagt bepaalde competenties en vaardigheden. Welke komen als product- en innovatiemanager vooral van pas? “De belangrijkste competentie die mijn functie vraagt, is een enorm enthousiasme”, antwoordt Pijke. “Je moet ook overtuigingskracht hebben, heel goed kunnen luisteren en verbindingen kunnen leggen. De ervaring die ik heb opgedaan bij zowel de overheid als de wetenschap en het commercieel bedrijfsleven helpt me daarbij. Die ervaring moet je mee durven nemen om af en toe met de vuist op tafel te slaan. En je moet niet bang zijn om af en toe te struikelen. Verder draait het natuurlijk ook om kennis en een doel. En niet te vergeten collega’s die het samen met je willen doen.”

Doel

“Ik ben zelf fanatiek sporter en andere sporters zullen zich er wel in herkennen dat je altijd een doel voor ogen wilt hebben. In mijn huidige functie is dat een heel concreet doel: ik wil meehelpen om in 2021 1 miljoen medewerkers aan het sporten te krijgen, liefst op een wetenschappelijk gebaseerde manier. In 2021 vinden de European Company Games plaats op Papendal, een heel concrete stip op de horizon dus. En niet al te ver weg, want 20 jaar vooruit plannen is niet te doen. Dat geldt ook voor je loopbaan. Ik had tijdens mijn studie niet kunnen bedenken dat ik product- en innovatiemanager bij sport&zaken zou worden,” lacht Pijke.