Maandag 09 juli 2018

Wat te doen bij moeilijk vervulbare vacatures?

In 2018 ontstaan er naar verwachting ruim 1 miljoen vacatures. Een steeds groter deel is volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. Ook in de sport komen zulke vacatures voor, zeker voor vrijwilligersfuncties.

In het rapport ‘Moeilijk vervulbare vacatures. Landelijk overzicht van beroepen’ laat UWV zien in welke beroepen werkgevers te maken hebben met wervingsproblemen. Sectoren met veel moeilijk vervulbare vacatures zijn de bouw, industrie, ICT, transport en logistiek, zorg, onderwijs en horeca. Vaak gaat het om beroepen waarvoor een specifieke opleiding of ervaring
noodzakelijk is. En die mensen zijn schaars.

Oplossingen

Het UWV rapport geeft een aantal richtingen waar werkgevers dan aan kunnen denken. Het is gebaseerd op oplossingen die in de praktijk worden toegepast. Grofweg zijn deze oplossingen in te delen in drie strategieën:

  1. Aanboren van nieuw talent van binnen of buiten de organisatie. Er zijn vaak nog groepen die het werk wel zouden kunnen doen. Misschien niet altijd meteen, maar na de noodzakelijke scholing.
  2. Anders organiseren van het werk. Door te schuiven in taken, locaties of de inzet van technologische toepassingen kan het werk misschien toch worden gedaan.
  3. Binden en boeien van personeel. Niet alleen het aantrekken van talent is belangrijk, maar het vasthouden ook. Dit kan door een aantrekkelijke werkgever te zijn, met aandacht voor duurzame inzetbaarheid.

Bekijk alle tips in het rapport Moeilijk vervulbare vacatures - Oplossingen uit de praktijk.