Woensdag 18 maart 2015

Welke dag is het vandaag?

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig wel een dag of week voor. Van de vrolijk aandoende Pannenkoekendag tot de heel wat serieuzere Week tegen Pesten. Of wat te denken van de Niet-Winkeldag, Social Media Day en de Prokkelweek? Voor alle werkenden in de sport zijn er ook heel wat van dit soort dagen die op de issuekalender 2015 prijken. Misschien kun je er, eventueel samen met je collega’s, bij aansluiten. Of ken je nog een andere ‘Dag of Week van….’ die aandacht verdient?

Voorjaar

Vooral het voorjaar lijkt een uitgelezen moment om een evenement of onderwerp op de kaart te zetten. Dus heb je Wereld Yoga Dag en de Internationale RSI-dag gemist, dan zijn er nog genoeg momenten om bij stil te staan. Voor de sport is uiteraard de Nationale Sportweek van 18 tot 25 april er een om niet te vergeten. Heb je al een maatje gevonden dat zijn of haar debuut in de sport kan maken? In diezelfde week vindt ook de Dag van de Gezonde Schoolkantine plaats. Een goed moment om stil te staan bij een gezond voedingsaanbod voor kinderen, dat is naast sporten en bewegen een belangrijke voorwaarde voor een gezonde levensstijl. En: jong geleerd, oud gedaan.

Op de kalender

Er staan nog veel meer ‘issues’ op de kalender die een link hebben met sport, bewegen en werk. Ken je ze allemaal al? Waar je misschien even moet opzoeken wat er op de ‘Internationale Dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede’ allemaal gaande is, geeft de ‘Bring Your Parents to Work Day’ een duidelijke aanwijzing voor wat de bedoeling is. Leuk initiatief trouwens! Voor de sport is de Nationale Vrijwilligersdag er zeker ook een om niet te vergeten. Zonder zo’n 1,2 miljoen vrijwilligers is er heel veel niet mogelijk; reden genoeg dus om ze in het zonnetje te zetten.

Kies je dag!

Bekijk de lijst eens. Misschien kun je er, eventueel samen met je collega’s, bij aansluiten. Het kan een goede gelegenheid vormen om de sport (op een andere manier) te leren kennen, bewust met je werk bezig te zijn of er als team met je collega’s naar toe te werken. Ken je nog een andere ‘Dag of Week van….’ die aandacht verdient? Laat het ons weten!

29 januari Wereld Yoga Dag
28 februari Internationale RSI-dag
6 april Internationale Dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede
7 april Wereldgezondheidsdag
18-25 april Nationale Sportweek
21 april Dag van de Gezonde Schoolkantine
23 april lNeem Je Kind Mee Naar Werk Dag
24 april Koningsspelen
28 april Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk
29 april Internationale Dag van de Dans
1 mei Internationale Dag van de Arbeid
5 mei Nationale Straatvoetbaldag
28 mei Fiets naar je Werk Dag
11 juni Buitenspeeldag
4 juli Internationale Dag van de Samenwerking
5-13 september Nationale Dansweek
3-7 november Week van de Werkstress
6 november Bring Your Parents to Work Day
24 november Verander je Wachtwoorden Dag
27 november E-mailloze vrijdag
5 december Internationale Vrijwilligersdag
7 december Nationale Vrijwilligersdag
Bron: issuekalender.nl

De Issuekalender 2015 is een jaarkalender met alle ‘dagen, weken en maanden van’ in een jaar waarop aandacht voor maatschappelijke issues wordt gevraagd. Het biedt een overzicht van alle maatschappelijke onderwerpen die door mensen, bedrijven en maatschappelijke organisaties, media of de politiek op de agenda worden gezet. Ken je een maatschappelijk issuemoment dat je graag op de Issuekalender wilt terugzien, dan kun je dat aanmelden. Het moet wel een duidelijk maatschappelijk doel hebben, er moet een persoon of organisatie zijn die het moment organiseert, het moet jaarlijks herhaald worden, het issue moet in Nederland actief of bekend zijn en het mag niet enkel commerciële doelstellingen hebben.