Dinsdag 24 januari 2017

Werkgever vraagt flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Ben je op zoek naar een nieuwe baan of wil je je in je huidige functie ontwikkelen? Neem dan je competenties eens onder de loep. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen worden steeds belangrijker voor werkgevers.

Op je cv vermeld je je opleiding en werkervaring. Dit traditionele cv gaat naar verwachting een minder belangrijke rol spelen voor werkgevers om hun ideale kandidaat te vinden. Omdat de wereld om ons heen - de maatschappij, de techniek, de opvattingen - zo snel verandert, is kennis snel verouderd. Veel belangrijker is het dan dat je beschikt over intrinsieke motivatie, een flexibele instelling en een flinke dosis aanpassingsvermogen. Deze nieuwe trend vraagt dat je je als werknemer kunt aanpassen aan nieuwe maatschappelijke, technische en digitale ontwikkelingen. Werkgevers willen mensen die met veel en vaak complexe informatie kunnen omgaan. Steeds meer bedrijven in de ICT en technologie selecteren hier nu al hun personeel op.

Competenties

Ben je aan het solliciteren, speel dan ook in op door je toekomstige werkgever gevraagde competenties. Bereid je voor op vragen daarover. Probeer voor jezelf voorbeelden te vinden die bepaalde competenties kunnen aantonen. En wil je jezelf binnen de organisatie waar je nu werkt ontwikkelen, neem dan ook eens je competenties onder de loep. Ben je flexibel genoeg en heb je genoeg aanpassingsvermogen om met je organisatie mee te bewegen als dat nodig is? 

Competentiebibliotheek

Speciaal voor sportorganisaties heeft de WOS de comptentiebibliotheek ontwikkeld. Hierin zijn de competentiegroepen markt- & omgevingsgerichtheid, analyseren & besluitvorming, communicatie, persoonlijk gedrag & motivatie en management & leidinggeven onderverdeeld in 19 competenties. Deze zijn duidelijk omschreven met bijbehorende ontwikkelingsstappen. Zo weet je wat deze competenties eigenlijk precies inhouden. En krijg je inzicht in de stappen die je kunt maken om bepaalde competenties onder de knie te krijgen. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn niet als zodanig benoemd, maar vind je grotendeels terug onder de groep 'markt- & omgevingsgereichtheid' (organisatiesensitiviteit en innoveren). 

Aanpassingsvermogen en flexibiliteit trainen

Aanpassingsvermogen en flexibiliteit liggen deels besloten in je persoonlijkheid. In hoeverre heb je er moeite mee om mee te gaan in veranderingen, af te wijken van gebruikelijke patronen, misschien ook je oorspronkelijke doelstellingen los te laten? Toch kun je deze competenties ook trainen. Dat kan al door in je huidige werkzaamheden eens af te wijken van hoe je die altijd uitvoert. Misschien kun je eens kiezen voor een andere techniek, een andere dagindeling, andere collega's om mee te overleggen, of een andere weg zoeken om aan informatie te komen? Bekijk voor jezelf wat de voor- en nadelen zijn en hoe je je er bij voelt. Vraag gerust ook je werkgever om hulp, die zal het waarschijnlijk waarderen dat je initiatief neemt. 

Wil je nog dieper duiken in wat je wilt, wie je bent en wat je kunt?

Ga dan aan de slag met het E-portal Ontwikkel jezelf! 


 

Foto: Flickr/Bőr Benedek photo