Vrijdag 17 november 2017

Werkstress en burnout

Van 13 tot en met 16 november vond de Week van de Werkstress plaats. Steeds meer werkgevers organiseren in deze week activiteiten die het onderwerp op de kaart zetten en het bespreekbaar maken. Dat is nog altijd hard nodig. Eén op de zeven werknemers heeft last van burn-outklachten. 

Het onderwerp is inmiddels duidelijk meer bespreekbaar dan een aantal jaar geleden. Waar het in 2014 nog een zoektocht was om mensen te vinden die openlijk over hun burn-out wilden praten, zien we het tegenwoordig zeer regelmatig in de media verschijnen. Uit cijfers blijkt dat steeds meer werkgevers maatregelen nemen tegen werkstress. 

Veelomvattend

Het is een veelomvattend probleem waarbij allerlei aspecten een rol spelen: zit je goed in je vel, is de balans tussen privé en werk in orde, zit je op de juiste plek, heb je ruimte voor ontwikkeling, hoe zeker is je baan, kun je open in gesprek over je ontwikkeling, heb je het gevoel dat je kunt (blijven) voldoen aan de eisen die aan je gesteld worden, hoe is de onderlinge sfeer? 

De veelheid aan factoren en oorzaken maakt dat er geen kant en klare oplossing is. Iedere situatie, ieder persoon en zijn of haar beleving is uniek. Toch zijn er een hoop zaken aan te duiden die in elke organisatie een positieve invloed hebben. Als er een goede sfeer is en je de problematiek open kunt bespreken met je werkgever, heb je al een eerste grote stap gezet. Hoe is dat bij jouw werkgever? 

Lees meer over tips, facts & figures, onderzoek en oplossingen in het magazine Samen op weg naar duurzame inzetbaarheid.

De WOS biedt diverse maatregelen tegen werkstress, specifiek voor de sport. Handig om je werkgever op te wijzen!