Dinsdag 14 februari 2017

Zonder plezier kun je niet presteren

Sommigen mensen rollen als bij toeval van de ene in de andere baan. Of heeft het niet met toeval te maken, maar juist met het plezier en enthousiasme waarmee deze mensen de schouders onder hun verantwoordelijkheden zetten? Neem Niels de Ruiter (34), directeur van de Nederlandse Darts Bond. Hij ging fanatiek aan de slag en zorgde er met zijn team voor dat de organisatie staat als een huis. “De komende jaren ligt de focus op doorontwikkelen.”

De eerste kennismaking met de sport waarvoor Niels zich nu professioneel inzet, was er ook een die door plezier was ingegeven. “Ik vond het leuk om darts op tv te kijken en ging als 17-jarige in het buurthuis bij mijn moeder om de hoek voor het eerst spelen”, vertelt hij. “Ik bleek aanleg te hebben voor het spel en kwam al snel in steeds hogere divisies terecht. Toen ik 19 was opperde iemand dat ik eens op landelijk niveau mee zou moeten doen. Na twee seizoenen volgde de Nederlandse selectie en in 2005 ging ik mee naar de World Cup in Australië, die we wonnen. In die periode ben ik ook individueel gaan spelen voor de grotere tv-toernooien. Het mooiste resultaat dat ik behaalde was de Lakeside halve finale in 2007.”

Kruispunt

Het lijkt een logische stap, van darts spelen naar de Nederlandse Darts Bond (NDB), maar het was een onderbroken lijn, zo licht Niels toe. “In 2008 was ik minder in vorm. Tegelijkertijd raakte ik mijn sponsor kwijt. Voor mij was het tot dan toe een wat uit de hand gelopen hobby. Ik heb nooit de ambitie gehad om topsporter te worden. Ik was aan het afstuderen (HBO Management, Economie en Recht in Utrecht, red.) en bevond me toen op een kruispunt: kies ik voor de maatschappelijke carrière of ga ik voor de topsport? Wat meespeelde bij die keuze was dat ik het darten op topniveau niet meer zo leuk vond. De keuze viel daarom op het zoeken van een leuke baan. Nu ging mijn afstuderen over het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden tussen twee bedrijven. Ik kon daar meteen aan de slag, als VVE-manager in het vastgoed. Een leuke baan, waar ik bij toeval ben ingerold.”

Geweldige uitdaging

och kwam Niels terug bij zijn geliefde sport. “In 2009 belde de NDB op: ze waren op zoek naar nieuwe mensen en vroegen of ik interesse had om te solliciteren. Ik had toch geen duidelijk doel voor ogen van wat ik wilde doen, dus dacht bij mezelf ‘ik ga het gewoon tijdelijk doen’. Zo kon ik iets voor de bond betekenen en mijn kritische mening geven. Ik startte als coördinator technische zaken. In die functie raakte ik al snel betrokken bij allerlei disciplines. Toen na anderhalf jaar de toenmalige directeur stopte, werd ik voor die functie gevraagd. Een geweldige uitdaging en kans leek me dat, dus ik zei ja.”

Organisatie staat als een huis

Niels heeft nu als directeur samen met het bestuur de leiding over een netwerk van mensen en afdelingen. “Er zitten vier mensen op het bondskantoor, dat zijn de betaalde krachten. Daarnaast is er een vijfkoppig bestuur, diverse commissies waar bevoegdheden aan uitbesteed zijn en circa 60 officials. De structuur van het lidmaatschap begint bij de regionale competities die worden begeleid door 25 aangesloten echter vrij zelfstandige lidorganisaties. We hebben net een nieuw meerjarenbeleidsplan. De afgelopen jaren stonden in het teken van het professionaliseren van de organisatie, het stroomlijnen van procedures, reglementen, borging binnen de organisatie. Dat is gelukt, de organisatie staat als een huis. We zijn met een heel nieuw team. Ik ben de langstzittende op kantoor, dat zegt wel wat”, aldus Niels.

Doorontwikkelen

De organisatie mag dan wel op orde zijn, er zijn nog volop plannen en ambities. “We zijn in de basis nog steeds een ouderwetse ledenorganisatie met verschillende lagen”, vindt Niels. “Daar omheen bestaat echter een veel groter potentieel van darters en dartfans. Mensen die bijvoorbeeld een app gebruiken om hun eigen competitie te organiseren - want dat kan tegenwoordig -. Mensen die recreatief op zolder of in het café een pijltje gooien. Mensen die wekelijks naar darts kijken op televisie. Dat zijn mensen die wij helemaal niet of nog niet goed kennen. De komende jaren ligt de focus dan ook op het doorontwikkelen naar een brancheorganisatie met de pijlen gericht op álle geïnteresseerden in darts. We willen gaan voldoen aan de missie die we voor onszelf gesteld hebben: organisatie en promotie van de dartsport in Nederland. Al die liefhebbers willen we bereiken en naar en met ze communiceren.”

Trots

Hoewel er nog genoeg werk aan de winkel is, is er ook trots. “Ik ben erg trots op hoe we het bondskantoor nu een betrouwbare en belangrijke plek hebben gegeven binnen de organisatie. Het is ook mooi op welk niveau en met welke kwaliteit we tegenwoordig toernooien kunnen organiseren. Het BAUHAUS Dutch Open Darts, ons grootste evenement en het grootste gerankte toernooi ter wereld, is een groot succes geworden. Ook de organisatie van de WDF Europe Cup vorig jaar verliep vlekkeloos. We doen in feite meer met minder mensen. Dat heeft onder andere te maken met een heel nieuwe invulling van taken. We hebben echt de juiste mensen op de juiste plek zitten. Procedures zijn logischer en efficiënter, draaiboeken zijn uitgeschreven, rollen zijn bekend. Dat geldt niet alleen voor de medewerkers op kantoor, maar ook voor het bestuur en de vrijwilligers.”

Houden van sport

Wat Niels betreft vraagt de sport om een bepaald soort mensen. “Ten eerste moet je er honderd procent overtuigd van zijn dat je iets hebt met een sport. Dan bedoel ik niet meteen dat je de sport zelf moet beoefenen, maar realiseer je goed dat je te maken hebt met mensen die in de sport zitten omdat ze er van houden. Daarbij moet je voorbereid zijn op een wereld waar belangen kunnen verschillen en jij het hoofd koel moet houden. Je moet -zeker als directeur of leidinggevende – belangen kunnen afwegen en binnen dat spanningsveld een beslissing durven nemen. Tot slot moet je rekening houden met piekmomenten. Daar heb je nu eenmaal mee te maken, en niet alleen in de topsport. Ook tijdens die piekperioden moet je inzet tonen, tijd investeren, je concentreren en fanatiek bezig zijn met wat je doet.”

Samen genieten

Wat Niels daarnaast mensen wil meegeven vanuit zijn eigen ervaring als topsporter: “zorg dat je plezier in je werk hebt, dat is echt heel belangrijk. Als je niets hebt met een product of dienst, ga je je niet thuis voelen en draag je uiteindelijk minder bij voor een organisatie. Zonder plezier kun je niet presteren. Als er iemand iets dwarszit, is bij ons ook echt de cultuur dat je dat met elkaar deelt. Dankzij die teamgeest kunnen we mooie grote toernooien als het Dutch Open Darts of een EK organiseren. Na die geleverde prestatie kunnen we dan ook samen genieten. Of balen als het niet goed ging, maar dat komt gelukkig weinig voor”, aldus Niels.

Ruimte

En wat de bond als werkgever dan als ‘tegenprestatie’ betekent voor werknemers? Voor Niels is dat tweeledig. “Enerzijds vind ik dat je je als werkgever simpelweg hebt te houden aan afspraken die je met elkaar maakt. Daar ligt een cao onder die naar mijn mening vrij gunstig is voor werknemers. En dat is maar goed ook. Voor ons als werkgever betekent het overigens soms nog een heel gepuzzel met vooral overuren en de werkkostenregeling. Er zijn nog steeds grijze gebieden en overkill aan vage regels, ook vanuit de belastingdienst. Anderzijds is er binnen de NDB altijd ruimte voor de mening en situatie van een ander. Ik ben absoluut geen directeur die aan het begin van de week zegt wat er moet gebeuren en dan aan het eind van de week controleert of het gedaan is. Ik ben voorstander van zelfstandig werken, met veel ruimte voor overleg, individuele ontwikkeling, een eigen mening, behoeften en interesses.”

Streven én een must

Binnen die kaders gaat de bond de komende jaren aan de slag met haar ambities. “Ik ben enerzijds heel trots op wat we bereikt hebben, maar me ook wel bewust van wat jammer genoeg nog niet gelukt is. Er ligt nog ontzettend veel werk op ons te wachten. Het neerzetten van krachtig en betrouwbaar jeugdbeleid. Het bieden van mooie podia aan onze topspelers. En het gaat onder andere over het imago en de band met competitiespelers. Die zien op dit moment nog niet de meerwaarde van de NDB. Over vier jaar willen we zoveel mogelijk stakeholders van die meerwaarde voorzien. Lidmaatschap moet dan niet gezien worden als een verplichting, maar iets wat men graag wil. Dat betekent moderniseren, digitaliseren, ontbundelen. Daarbij moeten we niet proberen alles zelf te doen. Ik zie wel samenwerkingsverbanden ontstaan met marketeers, applicatiebeheerders of andere commerciële bedrijven. Hoe dan ook is het een streven én een must om te blijven vernieuwen.”