Terug naar overzicht

Het verhaal van Boukje

Sportinnovator bij de KNHB

In de reeks Het verhaal van… vertelt een van onze sportcollega’s over het werken in de sport. Boukje Smeets (45) vertelt over haar passie voor sport en plezier en haar werk voor de KNHB (Hockeybond) én de Hogeschool Sport & Bewegen Academie Sport en Bewegen (HAN).

Alhoewel, ‘werk’ mag je het volgens Boukje al niet noemen. “De persoon Boukje en professional Boukje zijn één geworden. Spelen en sport is de rode draad in mijn leven en het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben, als persoon en als sportcollega. Op school had ik het soms lastig maar zodra ik in de gymzaal, op het schoolplein of het sportveld stond, kon ik mijn talenten inzetten en werd ik gezien, gehoord en gemist. Hier kon en mocht ik mezelf zijn.”

Tijdens haar opleiding bij CIOS ontdekte Boukje dat ze van haar hobby haar werk kon maken. “Inmiddels ben ik 12,5 jaar werkzaam als docent bij de HAN Hogeschool. Daar kan ik studenten inspireren en stimuleren om alles uit de sport te halen. Dat doe ik nu ook al 3 jaar bij de KNHB. Het gaat allemaal om het plezier in de sport. Dat houdt het voor mij zo leuk.”

"Het gevoel dat je kinderen en jongeren middels sport kan helpen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling was en is nu nog steeds voor mij de drive om in de sport te werken.”
Boukje

Werken bij de KNHB: plezier en prestatie

Boukje werkt bij de KNHB als sportinnovator. “Als sportinnovator kan ik de hockeysport doorontwikkelen, zodat iedereen van hockey kan blijven genieten. Zo werkte ik met mijn collega’s aan de campagne ‘Kom je buitenspelen? Op de hockeyclub!‘. Hockey gaat voor de jeugd namelijk om zoveel meer dan hockey. Het gaat om gezelligheid, ontwikkeling en samen plezier maken. Daarom willen we met deze campagne de jeugd letterlijk bewegen om lekker naar de hockeyclub te komen en daar met elkaar vooral heel veel plezier te hebben.”

Het plezier wat Boukje stimuleert bij de jeugd, vindt ze gelukkig zelf ook bij de KNHB. “Werken in de wereld van sport is als spelen op het sportveld. We zitten bijna nooit stil en golven op de energie die je in de sport ook ervaart. We werken hard en soms maak je dan ook fouten. Daar leer je van om bij een volgend project of volgende race opnieuw het beste uit jezelf te halen.”

Samen met je collega’s werken in de sport is als samen trainen voor een belangrijke wedstrijd. De samenhorigheid maakt dat je je bijna nooit alleen voelt.
Boukje

Een dubbelfunctie vanuit vrijheid in de sport

Naast het werk bij de KNHB, is Boukje ook al 12,5 jaar docent aan de HAN Hogeschool Sport en Bewegen. Het is de vrijheid, de combinatie en de verbinding tussen al haar werk en sportcollega’s wat het voor haar zo leuk maakt. “Ik breng collega’s en organisaties heel graag in verbinding met elkaar. Door mijn hybride rol schakel ik wekelijks tussen de HAN vanuit Papendal, de Weerelt van Sport (waar de KNHB gevestigd is), verenigingen, het onderwijs en andere organisaties. Zo kunnen we elkaar nog veel meer versterken, en het is nog leuker ook.”

Die hechte groep vindt Boukje ook in de Weerelt van Sport. “De openheid van de Weerelt van Sport maakt dat we elkaar makkelijk kunnen opzoeken. Die toegankelijkheid en de samenwerking maakt het werken in de sport voor mij echt leuk.” Dat geldt ook binnen de KNHB. “We werken aan diverse trajecten met collega’s uit allerlei team. Zo gebruiken we binnen de KNHB elkaars talenten maximaal.”

De speelruimte die ik van mijn werkgever krijg zorgt ervoor dan ik nog gemotiveerder ben om het beste uit mezelf te halen.
Boukje

Zet het spelen centraal

Als Boukje nog één ding kon meegeven, is dat voor haar eenvoudig: “Altijd blijven spelen. Op het veld én op kantoor. Geniet van de passie die iedereen uitdraagt voor de sport. #KeepPlaying.”

Op zoek naar jouw (nieuwe) droombaan in de sport? Bekijk hier alle huidige vacatures!

no alt

Boukje Smeets (45)