Terug naar overzicht

Waar de sector nu gezamenlijk aan werkt

9 oktober 2024

Oktober 2024 - Er ontstaan steeds meer gezamenlijke initiatieven binnen de sector. Netwerken van vakgenoten, kennisuitwisseling en samenwerkingen op thema's. Vaak zijn het individuen of individuele sportorganisaties die zulke plannen met succes opstarten. Daarnaast wordt er ook hoogover veel energie gestoken in het versterken van de sector Sport & Bewegen in Nederland. Meerdere organisaties werken individueel en gezamenlijk, waaronder met andere sectoren, aan de Human Capital Agenda (HCA) Sport & Bewegen en binnen het arbeidsmarktfonds Samen Presteren.

HCA Sport

In 2022 is de sector Sport & Bewegen, met ondersteuning van het ministerie van VWS, gestart met het ontwikkelen van de HCA Sport. De HCA Sport bestaat uit de knelpunten en oplossingen die de sportsector zelf ziet ten aanzien van zowel professionals als vrijwilligers. De sector kenmerkt zich door veel kleine cao’s, te veel kleine banen, gemiddeld mindere arbeidsvoorwaarden dan in aanpalende sectoren en een (te) hoge uitstroom op jonge leeftijd. De deelnemers aan de HCA hebben de ambitie om dit beeld te veranderen. De inzet is dat de kwaliteit van de dienstverlening in de sector aanzienlijk gaat stijgen. Dit is een cruciale randvoorwaarde om de betekenis van sport en bewegen in de samenleving te vergroten. 

In 2023 is een gezamenlijke visie ontwikkeld, die hier in zijn geheel is terug te lezen. De belangrijkste doelen uit de visie zijn:

  • Meer loopbaanmogelijkheden;
  • Het vergroten van de gemiddelde omvang van de banen in de sector;
  • Een functiehuis voor de gehele sector;
  • Betere aansluiting op de arbeidsmarkt van aanpalende sectoren zoals het onderwijs, de
    kinderopvang en de zorg zodat uitwisseling en combinatiebanen eenvoudiger worden;
  • Ontzorging van vrijwilligers.


Parallel aan de ontwikkeling van de visie zijn er al diverse activiteiten in gang gezet, zoals een CAO-vergelijking, een toolkit voor professionaliseren van sportverenigingen (op basis van best practices), ontwikkeling van functie en opleidingsprofielen (mbo en hbo), samenwerking met andere sectoren en de ontwikkeling van één functiehuis.

Betrokken partijen
Naast het ministerie zijn daar de volgende partijen bij aangesloten: Hogescholen Sport Overleg (HSO), Mbo-opleidingen Sport en Bewegen, Sportkracht 12, Landelijke Academie Buurtsportcoaches, NOC*NSF, Netwerk in de Sport, Werkgevers in de Sport (WOS), Platform Ondernemende Sportaanbieders, FNV Sport en Bewegen en WIJ Buurtsportcoaches.

Arbeidsmarktfonds Samen Presteren

Samen Presteren is een samenwerkingsverband tussen werkgevers en werknemers in de sector. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van Werkgevers in de Sport (WOS), FNV Sport & Bewegen, CNV en de Unie. Samen Presteren initieert, stimuleert en financiert activiteiten gericht op een toekomstbestendige arbeidsmarkt en goed werkgeverschap. Het fonds ontwikkelt en verzamelt kennis, producten en instrumenten voor de sportsector. Deze worden verspreid via diverse kanalen, zoals deze website, publicaties, trainingen, congressen en bijeenkomsten. De behoefte van het werkveld staat hierbij altijd centraal.

Eén van de terugkomende initiatieven van Samen Presteren is de sectoranalyse. In dit rapport vind je alle informatie en ontwikkelingen rondom de omvang van de sector, loopbaanmogelijkheden, strategisch personeelsbeleid en functieprofielen. De sectoranalyse van 2023 vind je hier.

Heb je vragen over de Samen Presteren?
Je kant altijd terecht met vragen of opmerkingen bij info@samenpresteren.nu. 

Over Samen Presteren

CAO Sport

De huidige CAO Sport loopt tot en met 2025 en kende een hoge indexatie. De oproep daartoe was duidelijk, zowel vanuit werknemers als werkgevers. Ook tijdens de looptijd van deze cao praten de betrokken partijen door. De werkgeversdelegatie (WOS, KNVB, Sport Fryslan, KNZB) en de werknemersdelegatie (FNV, CNV, de Unie) hebben immers de intentie uitgesproken om te komen tot meerjarenafspraken op bepaalde thema’s. Dat betekent dat de partijen ook binnen de looptijd van de huidige cao met elkaar in gesprek blijven met het doel om te werken aan een lange termijn groei van de CAO Sport.

  • Analyse loongebouw (CAO Sport en KNVB) als gevolg van onder meer stijging wettelijk minimumloon;
  • Eigentijdse arbeidsvoorwaarden die passen bij de sector sport, waaronder maar niet beperkt tot flexibilisering verlofregeling;
  • Onderzoek naar mogelijke werkdrukverlichting in de sector sport voor alle leeftijdsgroepen.

Heb je vragen over de CAO Sport?
Als werkgever kan je altijd met je vragen en opmerkingen terecht bij Werkgevers in de Sport (WOS), via info@sportwerkgever.nl. Als werknemer wordt je verzocht contact op te nemen met jouw werkgever of vakbond.


Nieuwe initiatieven

De komende periode lees je als werkgever hier steeds meer over de samenwerkingsverbanden in de sport. Actuele ontwikkelingen lees je in ons nieuwsoverzicht en op de werkgeverspagina van Werken in de Sport. Zo blijf je up-to-date. Tegelijkertijd wordt dit platform doorontwikkeld en zal er steeds meer informatie worden toegevoegd. Mis je nu al relevante informatie? Laat het ons weten via info@werkenindesport.nl.

no alt

Gerelateerd nieuws