Dinsdag 01 april 2014

Je bepaalt je eigen succes

Niki Ankersmit, oud-rugbyinternational, accountmanager CTO Amsterdam en Manager 'Women's Rugby 7s' bij de Nederlandse Rugby Bond, vertelt bevlogen over haar sport- en loopbaancarrière tot nu toe.

Mijn wereld stond stil

Een abrupt einde aan een topsportcarrière is de grootste nachtmerrie van een topsporter, het overkomt Niki Ankersmit. “In februari 2011 liep ik tijdens een rugbywedstrijd een hersenschudding op. Zes weken later stond ik weer op het veld en kreeg ik een opnieuw een forse klap op mijn hoofd. Dit betekende het einde van mijn topsportcarrière als rugbyspeelster in het Nederlandse Rugbyteam. De impact op mijn hele leven was enorm groot. Ik heb 17 maandenlang moeten revalideren. Met vallen en opstaan ben ik er gekomen.”

Grenzen verleggen

Niki rondt – tijdens haar sportcarrière – haar studie Klinische Ontwikkelingspsychologie af. Ze heeft net haar eerste werkervaring achter de rug en oriënteert zich op een vervolgstap in haar prille loopbaan. Door haar revalidatieproces stagneert dit proces en focust ze zich eerst op haar herstel. “Als topsporter zoek je continu je eigen grenzen op, dus je kunt je voorstellen dat ik mezelf in die tijd behoorlijk ben tegengekomen.” Door haar gedreven sportmentaliteit en inzet herstelt Niki en re-integreert ze in een welzijnsproject als Re-integratieconsulent voor jongeren. Vanwege bezuinigingen loopt haar contract af. Niki bezint zich op haar toekomst. Dan krijg ze een telefoontje van de Nederlandse Rugby Bond. Precies op het juiste moment.

Geen toeval!

De Nederlandse Rugby Bond blijkt op zoek te zijn naar een teammanager voor het damesteam de ‘Dutch Seven Ladies’. In oktober 2009 is rugby opnieuw een Olympische sport geworden. Er ligt een voltijds programma (de dames trainen fulltime sinds september 2011!) op de planken om uit te voeren en toe te werken naar een gouden plak in 2016. Niki omschrijft het als ‘geen toeval’: “Rugby heeft mij zoveel opgeleverd: plezier, doorzettingsvermogen, doelgerichtheid. Ik was er gewoon nog niet klaar mee. Het is fantastisch dat ik de mogelijkheid krijg om op een andere manier een bijdrage te leveren aan de rugbysport. Een gigantische kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Dit heeft gewoon zo moeten zijn.“

Verdieping door Talentprogramma

Niki springt in het diepe en gaat aan de slag bij de Nederlandse Rugby Bond. Ze merkt na een tijdje dat ze verdieping mist op het gebied van sportmanagement. Ook wil ze haar leidinggevende vaardigheden verder ontwikkelen. Niki krijgt de kans om mee te doen aan het Talentprogramma ’Werken in de sport’. “We hebben veel ervaring met elkaar kunnen uitwisselen. Het is fijn om te merken dat collega’s van andere sportbonden tegen dezelfde valkuilen aanlopen. Het programma is heel praktisch ingesteld. Ik heb veel geleerd over de wijze waarop je communiceert, hoe je nee leert zeggen en ik weet beter hoe ik kan delegeren. Ook ben ik me nu veel meer bewust van mijn eigen gedrag en de omgang met anderen. Deze training heeft een nieuwe dimensie aan m’n baan gegeven.”

100% inzet wordt beloond

Inmiddels werkt Niki aan haar tweede seizoen als teammanager. Haar leercurve is groot. “Het is erg leuk om in een sportomgeving te werken. Natuurlijk is het in het begin een weg zoeken hoe je met elkaar omgaat. We hebben inmiddels een goede modus gevonden hoe we elkaar kunnen versterken. Ik voer regelmatig gesprekken met alle speelsters en betrek ze zoveel mogelijk bij het beleid en de uitvoering daarvan.” “Of ik nog een tip heb voor topsporters die ook een weg willen inslaan in een maatschappelijke carrière in de sport?” Niki denkt even na en zegt dan zeer gedecideerd: “Sta open voor nieuwe ervaringen, dan komen ze voorbij. Je bent echter wel verantwoordelijk voor je eigen succes. Om dit te bereiken zal je af en toe uit je comfortzone moeten stappen. Je moet bereid zijn hard te werken en 100% inzet te tonen. Je beloning volgt dan vanzelf!”