Dinsdag 23 maart 2021

4,5 mln Nederlanders sporten minder

Binnensportverenigingen zijn door de coronamaatregeleen nog steeds gesloten. Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders geven aan minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is. Vooral kinderen t/m 12 jaar (49%) en jongvolwassenen t/m 30 jaar (38%) sporten minder wanneer zij niet bij hun club terechtkunnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand februari 2021, uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF.

Bovendien geeft bijna een kwart van de Nederlanders aan lastig motivatie te vinden om in zijn of haar eentje te sporten (23%). Bij de leeftijdsgroepen 13-18 jaar (31%), 19-30 jaar (34%) en 31-44 jaar (27%) liggen deze percentages nog hoger.

Nederlanders minder fit en minder weerbaar

De coronacrisis trekt een zware wissel op de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders. Vooral op de groep Nederlanders die minder is gaan sporten of is gestopt met sporten. In de verlengde lockdown geeft maar liefst 51% van deze groep aan zich fysiek minder fit te voelen.

Onder jongeren van 19 t/m 30 jaar ligt dit percentage zelfs nog hoger (61%). Deze groep jongeren geeft aan zich ook minder weerbaar te voelen (42%). Eén op de vier Nederlanders die minder is gaan sporten of die gestopt is met sporten zegt een stuk ongezonder te zijn gaan eten.

Openen binnensport op korte termijn cruciaal

“Deze cijfers laten zien dat het niet goed gaat met de mentale en fysieke weerbaarheid van de Nederlander", concludeert Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: We hebben onze sportclubs nodig om te blijven bewegen. Op vaste momenten, onder begeleiding van een trainer-coach, sámen kunnen sporten; dit zijn voor veel Nederlanders hele belangrijke factoren in hun motivatie om te blijven bewegen."

"Het is daarom cruciaal dat ook de binnensporters weer snel bij hun club terechtkunnen. Dat geldt zeker voor de jongere leeftijdscategorieën. We zien dat zij het zwaarst gebukt gaan onder de coronacrisis, zowel mentaal als fysiek. Sport biedt de oplossing om gezond uit de crisis te komen.”

Bron: NOC*NSF