Woensdag 20 januari 2021

Minder mensen sporten door lockdown

44% van de Nederlanders heeft minder gesport door de coronamaatregelen en de tweede lockdown. Dat blijkt uit een nieuwe meting binnen het onderzoek 'Sportgedrag en effecten coronapandemie', uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF. De verwachting is dat de invoering van een vroege avondklok ervoor zorgt dat de sportdeelname onder Nederlanders verder keldert.

Vooral kinderen, jongeren en 65-plussers zijn gestopt met sporten in december

Opnieuw daalt de sportdeelname vooral onder kinderen, jongeren en ouderen aanzienlijk. Maar liefst 67% van kinderen en jongeren (5 tot en met 18 jaar) geeft aan minder te zijn gaan sporten door de lockdown die sinds 15 december van kracht is. Zo’n 8% van deze groep is zelfs helemaal gestopt met sporten. Voor Nederlanders boven de 65 jaar geldt dat er 11% minder sporters zijn ten opzichte van november 2020. Dat gaat om zo’n 300.000 ouderen.

"December is een maand waarin er traditioneel minder wordt gesport", reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. "Maar ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zien we dat daar bovenop nog eens honderdduizenden Nederlanders minder zijn gaan sporten en bewegen. Opnieuw blijkt dat de coronamaatregelen de sport en daarmee de algemene fitheid en weerbaarheid van Nederlanders hard raken.”

Invoering avondklok kan grote impact hebben op sportbeoefening in Nederland

Dielessen vervolgt: "Wanneer een vroege avondklok moet worden ingevoerd, heeft dit een grote invloed op de mogelijkheid om sport te beoefenen omdat sportclubs waarschijnlijk hun deuren moeten sluiten in de avond. De verwachting is dat het sportaanbod voor álle Nederlanders bijna volledig stil zal vallen. Er kan nog weinig worden getraind bij sportverenigingen, waar met name trainingen voor jongeren en ouderen in de avond plaatsvinden."

Eerder gaf bijna twee derde van de Nederlanders al aan dat juist het sluiten van de sportclub de belangrijkste reden is om minder te gaan sporten. Zelf en flexibel te organiseren sporten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en skeeleren blijven tijdens de coronapandemie onverminderd populair. "Maar ook deze sporten kunnen met de invoering van een avondklok niet langer in de avonduren plaatsvinden. Terwijl mensen die overdag werken en/of studeren dit juist vaak in de avond plannen. We verwachten dan ook dat de sportdeelname in Nederland de komende periode drastisch keldert. Juist in deze lockdown-periode levert een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving hebben, ook op de lange termijn."

Lees ook de sportdeelname index 2020.

Lees het volledige artikel op de site van NOC*NSF.