Donderdag 06 februari 2020

Bijna helft werknemers bereikbaar buiten werktijd

Bijna de helft van alle werknemers is vaak (24 procent) of altijd (23 procent) buiten werktijd bereikbaar voor het werk, bijvoorbeeld via telefoon, e-mail of whatsapp. Ruim drie kwart van de managers is buiten hun werkuren bereikbaar voor collega’s of klanten. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO.

Van alle beroepsklassen zijn managers het meest buiten werktijd bereikbaar (76 procent). Ook werknemers met een pedagogisch beroep, veelal werkzaam in het onderwijs, zijn dit met 61 procent meer dan de meeste andere beroepen. Werknemers met een bedrijfseconomisch of administratief beroep, een beroep in de techniek, of in zorg en welzijn, zijn gemiddeld het minst vaak bereikbaar buiten werktijd. Toch zijn ook in deze beroepen nog altijd ruim 4 op de 10 werknemers frequent in eigen tijd bereikbaar.

Hoogopgeleide werknemers van 45 tot 75 jaar zijn het meest buiten werktijd bereikbaar voor werkgerelateerde zaken (56 procent). Ook jongeren tot 25 jaar met een laag (53 procent) of middelbaar (51 procent) onderwijsniveau zijn relatief vaak of altijd in eigen tijd bereikbaar. Boven de 35 jaar neemt de bereikbaarheid toe met het onderwijsniveau. Mannen zijn vaker dan vrouwen bereikbaar: 50 tegenover 45 procent.

En jij?

Hoe zit het met jou, ben je ook vaak bereikbaar buiten werktijd? Veel organisaties denken na over manieren om hun werknemers geconcentreerd, energiek en gelukkig te houden. Thuiswerken, continue online bereikbaarheid en flexibele werktijden maken dat sommigen nooit meer kunnen 'afschakelen' van hun werk. Sommige organisaties hebben een telefoon- en e-mailverbod ingesteld na werktijd. Tot op heden zijn er voor- en tegenstanders, en nog geen kant-en-klare oplossingen. Het gaat er ook om wat jij prettig vindt werken. Misschien stel je de flexibiliteit op prijs en neem je het voor lief om buiten werktijd bereikbaar te zijn. Als je in elk geval je grenzen maar bewaakt.