Donderdag 13 december 2018

Goede voornemens in je baan, heb jij ze?

In de top van goede voornemens komen maar zelden werkgerelateerde  plannen voor. Toch grijpen veel werknemers het einde of begin van het jaar aan om eens op een rijtje te zetten: wie ben ik, wat wil ik, en wat kan ik in mijn werk? Eigenlijk zou het wel mooi zijn om elk jaar een lijstje met goede voornemens in je baan te maken. En er ook mee aan de slag te gaan natuurlijk!

Goede voornemens blijken nog niet zo makkelijk om te zetten in daadwerkelijke actie. Of toch in elk geval niet blijvend. Denk maar aan de keren dat je je wellicht hebt voorgenomen om meer tijd met je familie door te brengen, meer te gaan sporten of je werk beter te organiseren. Het gaat dan om het doorbreken van gewoontes, patronen, routinegedrag. En dat is nu juist niet zo eenvoudig. Je brein heeft die routines ingesteld omdat je bezigheden je zo minder energie kosten. Iets nieuws aanleren kost juist meer energie.

Is het een kwestie van stug volhouden dan? In feite zul je er voor moeten zorgen dat je je automatische piloot anders instelt. Om met een gewoonte te breken, moet je deze door een nieuwe gewoonte vervangen. Een paar tips om dat te doen:

  • Stel een concreet doel voor de komende drie maanden. Die doelstelling is idealiter uitdagend, haalbaar en spreekt tot de verbeelding. In je werk zou het bijvoorbeeld kunnen zijn: ik wil mijn professionele netwerk uitbreiden met tien procent.
  • Bedenk een aantal gewoontes die helpen. Met welke gewoontes ga je stoppen, en met welke nieuwe gewoontes die je helpen je doel te bereiken ga je beginnen? Om jouw doel te behalen zou je bijvoorbeeld kunnen stellen: ik bel elke werkdag iemand die nog niet tot mijn netwerk behoort, maar die ik er wel graag aan toe zou willen voegen.
  • Richt je omgeving anders in: herinner jezelf aan je doelen door je omgeving anders in te richten. Maak bijvoorbeeld een lijst van mensen die je wilt bellen, en hang die zichtbaar op je werkplek.

Wat ook een stimulans kan geven, is je plannen te delen met anderen. In je werk kunnen dat je collega’s zijn, maar je kunt het ook deel uit laten maken van bijvoorbeeld je functioneringsgesprek met je werkgever. Misschien kan die je wel helpen om je doelen gemakkelijker te bereiken en de juiste omstandigheden helpen creëren. Spreek je af om er tijdens het volgende gesprek op terug te komen, dan heb je meteen een stok achter de deur.

E-portal

Werk je in de sport, dan kun je ook het E-portal Ontwikkel jezelf! gebruiken om aan goede voornemens te werken. Het E-portal is er om je te ondersteunen bij jouw ontwikkeling in je loopbaan in de sport. Het helpt je om helder en concreet te maken wat nu en in de toekomst voor jou in je werk belangrijk is. Het portal ondersteunt je in het vaststellen van competenties en ambities en is behulpzaam in het voorbereiden van jouw gesprek met je leidinggevende over je ontwikkeling en verdere loopbaan. Het is bovendien leuk om aan de slag te zijn en na te denken over wie je bent, wat je wilt en kunt!