Donderdag 14 november 2019

Hoe ziet jouw online profiel er uit?

Volgens het CBS moeten we mensen die niet of nauwelijks gebruik maken van internet tegenwoordig met een lampje zoeken. Al die internetgebruikers laten hun sporen na op het internet. Soms bewust, maar vaak denken we er niet over na. In je loopbaan kan het digispoor dat je achterlaat wel eens gevolgen hebben. In positieve, maar ook in negatieve zin.

Maar liefst 91% van de werkgevers screent een sollicitant via social media. Internet blijkt dan ook een handig medium te zijn om mensen na te trekken voor recruiters of werkgevers. De informatie die eenmaal op internet staat, is nauwelijks meer uit te wissen. De heersende opvatting is inmiddels dat mensen zich zouden moeten kunnen ontdoen van hun internetgeschiedenis. Ze zouden het recht moeten hebben om vergeten te worden: the right to be forgotten.

Geschiedenis wissen

Tot nu toe wordt de mogelijkheid om je internetgeschiedenis te wissen nog nauwelijks actief aangeboden. Wees je er dus bewust van dat wat je online achterlaat, ook door je (toekomstige) sportwerkgever gelezen kan en waarschijnlijk zal worden. Die sporen vormen een soort onderdeel van je cv. En zoals je dat zorgvuldig opbouwt, zul je je ook bewust moeten zijn van je online profiel. Intussen zijn er ook mogelijkheden om meer privacy gevoelige informatie op een andere manier te delen met vrienden of bekenden. Zo is Snapchat een app die ervoor zorgt dat een foto na verzending slechts enkele seconden voor anderen zichtbaar is. Daarna verdwijnt het beeld definitief. Ook via whatsapp groepjes is je privacy beter gewaarborgd.

Tips

Social media kan ook een heel krachtig hulpmiddel zijn als je solliciteert of met je loopbaan bezig bent. Wil je weten hoe je social media op een slimme manier kunt gebruiken om jezelf in de etalage te zetten? Lees dan hier verder.
 

Bron: iPAD economie, 40 digitale trends die iedereen begrijpt