Oktober 2024, door Werkgevers in de Sport (WOS)
Vanaf 1 januari 2025 begint de Belastingdienst met het handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat zij actief gaan controleren of opdrachtnemers daadwerkelijk als zelfstandigen werken of feitelijk in een dienstverband verkeren. Wanneer de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstbetrekking, kan dit leiden tot naheffingen voor loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. In dit artikel lees je de meest actuele ontwikkelingen en vertellen we hoe jij dit binnen je organisatie kan controleren.
Op 6 juni 2024 heeft Babs Dubois, onze partner in arbeidsrechtvraagstukken, een presentatie gegeven aan de leden van de WOS. In deze presentatie legt ze uit wanneer er in de sport sprake is van een arbeidsovereenkomst en wanneer van een overeenkomst van opdracht. Ook heeft ze een stappenplan opgesteld ter voorkoming van schijnzelfstandigheid.
Hoe kan je je nog meer voorbereiden op deze handhaving?
Als werkgever kan je controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid. We adviseren hier op tijd mee te starten. Omdat het niet altijd eenvoudig is om dit onderscheid te maken, zijn er diverse gebruiksvriendelijke tools ontwikkeld. Deze vind je hieronder.
1. Gebruik online keuzehulp
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft onlangs een keuzehulp gemaakt. Deze tool helpt je om te controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid. In deze brochure vind je een aantal voorbeelden waarin verschillende gevallen worden uitgewerkt en een antwoord wordt gegeven op de vraag of er sprake is van loondienst of zzp.
2. Bouw een dossier op
Zorg ervoor dat je je de kwalificatie van de arbeidsrelaties in je organisatie schriftelijk vastlegt. Zo bouw je een dossier op dat beschrijft wat je aan het doen bent om schijnzelfstandigheid te onderzoeken en te voorkomen. Mocht er onverhoopt een controle komen van de Belastingdienst, kun je aantonen dat je aan de slag bent gegaan met het verkleinen van schijnzelfstandigheid binnen je organisatie. De Belastingdienst heeft aangegeven je dan tegemoet te komen.
“De Belastingdienst zal coulant omgaan met het opleggen van vergrijpboetes bij partijen die aantoonbaar kunnen laten zien dat ze aan de slag zijn met het verkleinen van schijnzelfstandigheid binnen hun organisatie.”
Kamerbrief, 6 september 2024Kunnen de modelovereenkomsten van de sport nog worden gebruikt?
Ja, dat kan. De modelovereenkomsten voor de sport zijn op 14 oktober 2022 goedgekeurd en hebben een looptijd tot 14 oktober 2027. De Belastingdienst verlengt momenteel geen bestaande overeenkomsten meer. Als gevolg van een aangenomen motie heeft de Belastingdienst bevestigd dat al bestaande overeenkomsten, zoals die in de sport, hun geldigheid tot hun einddatum behouden. Dat betekent dat er voor de modelovereenkomsten voor de sport niets verandert tot 14 oktober 2027.*
Let op: enkel gebruikmaken van de modelovereenkomst is onvoldoende voor de Belastingdienst om de arbeidsrelatie ook als een overeenkomst van opdracht te kwalificeren. Zorg er ook voor dat de daadwerkelijke uitvoering ook aansluit bij de voorwaarden van een overeenkomst van opdracht. Gebruik hiervoor dus altijd de keuzehulp. Ze geven zekerheid als opdrachtgever en opdrachtnemer werken zoals beschreven in de overeenkomst.
*De overheid werkt aan het wetsvoorstel Vbar, welke meer duidelijkheid moet geven over wanneer iemand als zzp’er wordt aangemerkt en wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Indien dit wetsvoorstel doorgang vindt, gaat dit per 1 januari 2026 in. Eventuele effecten van deze wetgeving op onze modelovereenkomsten worden t.z.t. op deze pagina gedeeld.
Kennissessie inhuur ZZP-ers
Wil je nog meer weten over dit onderwerp? NOC*NSF organiseert op 3 december een kennissessie over de inhuur van zzp-ers voor sportbonden. Meld je dan vooral hiervoor aan.
Aanvullende vragen
Voor sportbonden kan de kennissessie veel vragen wegnemen. Heb je als sportorganisatie vragen over dit thema? Neem dan contact op met onze juridisch beleidsadviseur Eva, via e.vandenberg@sportwerkgever.nl. We denken graag met je mee.