Terug naar overzicht

Hoe kan jij als werkgever kan bijdragen aan een sterke sector?

8 oktober 2024

Sportorganisaties kunnen veel van elkaar leren. Denk aan de inzet van werknemers, uitwisseling van kennis op HR en inspiratie voor nieuwe verdienmodellen. Alle netwerkkansen voor jou als werkgever vind je hier!

De sector Sport & Bewegen is flink aan het professionaliseren. Meer fulltime banen, beter opgeleide collega's en een moderne CAO Sport. Als werkgevers werken we aan de groei van onze organisaties en sector als geheel. We coachen onze collega's naar het podium. Samen voor een sterke sport. Wat kan jij als werkgever doen om hier aan bij te dragen?

Investeren in opleiding & ontwikkeling

Het bieden van ontwikkelkansen houd je medewerkers gemotiveerd en je versterkt je organisatie. Vanuit de CAO Sport ben je als werkgever verplicht om minimaal 1% van je loonsom te besteden aan opleiding & ontwikkeling. Gelukkig zien we dat veel organisaties hier meer geld voor uittrekken. Tegelijkertijd geldt dat je als werkgever de juiste opleiding wilt kiezen voor je collega en dat soms een lastige keuze is. Om je te helpen om een juist traject te vinden, vind je op de pagina Academie in de Sport een overzicht van het aanbod in de sport. Voor elke collega, van beginnend tot senior en van enkele jaren ervaring tot bestuurder. 

Wil je als organisatie meer doen aan opleiding & ontwikkeling, maar kan je extra ondersteuning gebruiken bij de juiste keuze? Of ben je benieuwd hoe andere organisaties dit intern inrichten? Mail ons dan op info@werkenindesport.nl.


Delen van kennis

We hebben in de sport ontzettend veel kennis opgebouwd. Competitieleiding, technische ontwikkeling, eventmanagement, financiën, personeelsbeleid, ga zo maar door. In een kleine en overzichtelijke sector zijn we er erg bij gebaat als we die kennis met elkaar uitwisselen. Zo zijn er voorbeelden van organisaties die met elkaar een integriteitsmanager of competitieleider delen. Bovendien bundelt Werkgevers in de Sport (WOS) met het P&O Platform alle HR-medewerkers om actuele thema's te behandelen en kennis te delen. Ook NOC*NSF zet met het Bondsdirecteurenoverleg en het Kleine Bondenoverleg in op kennisuitwisseling. 

Of je nou in een cluster zit als de Weerelt van Sport, Sportcluster Veenendaal, Papendal, of als sportorganisatie alleen ergens gevestigd bent, je sportcollega is altijd dichtbij. Het delen van kennis is essentieel voor onze sector, zodat we niet opnieuw het wiel uitvinden maar elkaar inspireren en versterken. En dat is vaak eenvoudig voor elkaar te krijgen.

Binnenkort lees je op dit platform verhalen over dit soort samenwerkingen. Schiet je nu al iets te binnen, ben je op zoek naar een bepaald netwerk of wil je juist een samenwerking opperen? Neem contact met ons op via info@werkenindesport.nl. 

Ondernemen en vernieuwen

Sportorganisaties zijn vaak grotendeels afhankelijk van contributies en subsidies. Voor grotere organisaties is ook sponsoring een belangrijke inkomstenbron is, al  geldt dat niet voor iedereen in dezelfde mate. De afgelopen tijd hoor je steeds vaker over nieuwe verdienmodellen voor de georganiseerde sport. Het huidige Hoofdlijnenakkoord heeft dit met zijn (in)directe bezuinigingen op sport extra geprikkeld. Steeds meer organisaties zijn al met andere vormen aan de slag gegaan. Een succesvolle ontwikkeling daarin is de herpositionering van sportbonden van de traditionele aanbieder naar dé autoriteit voor alles wat met de sport te maken heeft. Nieuwe online platformen met veel exposure voor sponsors en adverteerders zijn daarin een bekende formule. Enkele voorbeelden daarvan zijn de platformen van de Nederlandse Skivereniging (www.wintersport.nl), Wandelbond (www.wandel.nl) en Watersportverbond (www.ophetwater.nl).


Raak geïnspireerd

Benieuwd naar inspiratie om met ondernemerschap aan de slag te gaan? Bekijk de compilatieaflevering van de podcastreeks 'Nijpend tekort aan visie in de sport?/!'. Verder luisteren? Je vindt alle drie de afleveringen op Spotify

Tom van ‘t Hek gaat in gesprek met negen directeuren uit de sport. Voor elke directeur luidt de stelling: ‘Nijpend tekort aan visie in de sport’, zetten we daar een vraag- of uitroepteken achter? Hoe zorgen sportorganisaties ervoor dat ze morgen nog bestaan? Welke (financiële) kansen liggen er? En worden deze wel met beide handen aangegrepen?

Nijpend tekort aan visie in de sport?/!

Samen de volgende stappen zetten

Dit platform is continu in ontwikkeling om zoveel mogelijk relevante kennis en informatie uit de sport te bundelen. Daarin staan we open voor alle nieuwe ideeën om voor jou als werkgever een helder overzicht te creëren, waar je direct mee aan de slag kan. We zijn altijd benieuwd naar je feedback en bereikbaar via info@werkenindesport.nl.

no alt

Gerelateerd nieuws